V 2016 smo pri Best Doctors naznanili široko partnerstvo s podjetjem IBM in njihovo storitvijo Watson. S tem združujemo svoj unikaten dostop do najboljših zdravnikov na svetu z Watson Oncology, najinovativnejšo tehnologijo umetne inteligence v zdravstvu. Z uporabo moči podatkov želimo pacientom pomagati poiskati pravilen način zdravljenja.

S pacientovo privolitvijo zdravstvena ekipa Best Doctors pridobi in uredi zdravstvene podatke ter Watsonu posreduje klinične atribute. Watson zgenerira klinično relevantno poročilo, ki ga pregleda svetovno znani specialist onkolog iz mreže Best Doctors, pacient in lečeči onkolog pa prejmeta njegovo detaljno poročilo. Pri tem gradimo na 25 letih dokazanih uspehov pri reševanju najzapletenejših primerov. V 37 odstotkih primerov popravimo diagnozo, v skoraj 75 odstotkih primerov pa spremenimo ali izboljšamo načrt zdravljenja (podatki primerov, zdravljenih v ZDA).

Storitve Watson bodo v povezavi z Best Doctors vključevale onkologijo, genomiko in ujemanje za klinično preskušanje. Watson za onkologijo bo sprva deloval na področju raka dojk, pljuč in nekaterih rakov prebavnega trakta, z načrtovanim dodajanjem drugih tipov skozi 2017. Watson za genomiko išče variacije v pacientovem DNK zapisu in kliniko obvesti o mutacijah, ki bi lahko povzročile raka, z informacijami o ciljanih, personaliziranih terapijah. Watson za klinično preskušanje pomaga pri ujemanju primernih bolnikov za klinično preskušanje.

“Za vsakogar, ki prejme diagnozo ali pa pri tem podpira koga izmed bližnjih, je rak velik zalogaj”, pravi Kyu Rhee, glavni zdravstveni uslužbenec pri IBM Watson Health. “Sedaj je drugo mnenje s podporo Watsona in svetovno znanih onkologov iz mreže Best Doctors oddaljeno samo klic.”