Nasveti

Best Doctors ali »specialisti«?

By 27.06.2019 29 novembra, 2019 No Comments

Vprašanje v naslovu nam nemalokrat zastavijo naši zavarovanci in tisti, ki še razmišljajo o sklenitvi zdravstvenega zavarovanja. Tovrstna vprašanja so med drugim posledica vsakodnevnega bombardiranja medijev, ki obravnavajo problematiko (pre)dolgih čakalnih vrst na specialistične preglede v javnem zdravstvu. Problem čakalnih vrst v javnem zdravstvu nenazadnje ostaja nerešen že leta. Skrbeti pa je začel tudi ljudi, ki še niso imeli izkušnje z dolgim čakanjem na specialistični pregled.

Hkrati se veča ponudba zavarovalnih produktov t.i. »specialistov«, ki omogočajo hitrejši dostop do specialističnih pregledov, enostavnejših posegov in rehabilitacij.

Večina zavarovalnic nudi svojim zavarovancem navedene zdravstvene storitve pri koncesionarjih s krajšimi čakalnimi dobami ali v privatnih ambulantah, kjer čakalnih dob ni. Pregledi so brezplačni, a je letno število pregledov omejeno s številom obiskov ali z zavarovalno vsoto. Zavarovanec ima tako pravico do brezplačnega koriščenja zdravstvenih storitev, ki bi ga kot samoplačnika stali večinoma med 20 EUR in 250 EUR.   

Mesečni strošek za odraslega zavarovanca, ki sklene zavarovanje »specialisti« se večinoma giba med 7 in 30 EUR, odvisno od zavarovalnice in obsega vključenih storitev. 

Best Doctors svojim zavarovancem nudi zdravljenje najpogostejših hujših bolezni v priznanih klinikah po vsem svetu. Prav tako pa drugo mnenje in načrt zdravljenja za večino bolezenskih in vsa poškodbena stanja, ki ga pripravijo najboljši svetovni specialisti za posamezna področja medicine ali bolezni. 

Best Doctors vsem svojim zavarovancem omogoči, da njihovo diagnozo preverijo najboljši svetovni specialisti, preverijo pravilnost diagnoze in izdelajo načrt zdravljenja. V primeru, da se kot zavarovanec odločite za zdravljenje v tujini, vam Best Doctors ponudi nabor najprimernejših specializiranih klinik. Nato organizira in plača stroške poti in namestitve vam in vašemu spremljevalcu ter organizira in plača zdravljenje na izbrani kliniki. Nekaj pričevanj naših zavarovancev, ki so se odločili za to možnost, najdete v videu spodaj.

Stroški zdravljenja na specializiranih klinikah se v tujini največkrat gibajo med 40.000 EUR in 250.000 EUR, kamor je treba prišteti še stroške poti in namestitve. Hkrati pa je skoraj nemogoče ovrednotiti »vrednost« izbora najbolj primerne klinike za zdravljenje. Takrat, ko le-to najbolj potrebujemo. Mesečni strošek za odraslega zavarovanca, ki sklene zavarovanje Best Doctors (Standard CA), je 19,30 EUR, za otroke pa 5,81 EUR.

In če se vrnemo k dilemi ali vprašanju: Best Doctors ali Specialisti? Najenostavnejši odgovor bi bil: oboje. A žal naši proračuni niso neomejeni. In če družinski proračun ne omogoča sklenitev obeh produktov, je potrebno določiti prioritete.

Tu se ljudje pogosto ujamemo v past – zavarujemo se za primer najpogostejšega dogodka in ne za primer dogodka, ki bi lahko najbolj prizadel naše zdravje, delovno sposobnost, premoženje, … In tako se pogosto zgodi, da ostane dogodek, ki bo zahteval največja finančna sredstva, nezavarovan.

Vzemimo na primer nepremičnine. Ni prav smotrno, da damo zavarovanju stekla prednost pred zavarovanjem požara. Verjetnost, da bo počilo steklo je sicer bistveno večja, kot da nam pogori nepremičnina. So pa lahko posledice v drugem primeru katastrofalne. Strošek popravila stekla je v primerjavi s stroškom sanacije požara zanemarljiv.

Razlika med koristmi, ki jih zagotavlja Best Doctors v primerjavi s “specialisti”, je še bolj drastična. Vsi specialistični pregledi so pri zasebnikih dostopni za relativno nizko ceno in si jih lahko organiziramo tudi sami. Poiskati najboljšega svetovnega specialista ali najboljšo kliniko za zdravljenje naše bolezni pa je praktično nemogoče. Hkrati je pomembna prednost storitev Best Doctors tudi organizacija poti, namestitve za pacienta in spremljevalca ter samega zdravljenja in seveda plačilo vseh stroškov, povezanih z zdravljenjem v tujini. Gre za stroške, ki niso manjši od nekaj deset tisoč evrov, pogosto pa presežejo celo več kot 200.000 EUR.